Villa Pardoes
/Kaatsheuvel
Villa Pardoes is een vakantieverblijf voor kinderen met een levensbedreigende ziekte en hun gezin. Deze kinderen kunnen een week lang gratis samen met totaal 8 gezinnen verblijven in een grote villa naast de Efteling. In 2001 is de eerste fase van Villa Pardoes ontworpen door Anoul Bouwman, destijds in dienst van het architectenbureau van Herman Lerou. In 2012 en 2016 werden de afrondende fases gerealiseerd, ontworpen bij Bouwman Swinkels Architecten.
Sprookjesachtig vakantieverblijf, spierpijn van het lachen, vrienden voor het leven, even geen gedokter, een weekje onbekommerd genieten, tranen van geluk.
‘Hier vergeet je alles!’
De eerste fase van Villa heeft een kenmerkende spiraalvormige centrale gang. Deze gang is vormgegeven als een parkachtige buitenruimte met een glazen dak. Dit dak geeft een schaduw van een bos door de bladerdek-zeefdruk. De huisjes zijn geschakeld aan deze spiraal. Deze opzet versterkt het hoofddoel van de villa: het ontmoeten van de gezinnen. Door ontmoeten ontstaan gesprekken en komen de gezinnen uit hun sociale isolement. De Villa is door de spriaalvorm en het repect voor privacy een machine voor ontmoetingen. De stijlkeuze sluit aan bij de beleving van zowel jonge als oudere kinderen, jongens en meisjes. Geprobeerd is om het niet te specifiek in tijd en mode te maken (geen Efteling, Disney of Teenage Mutant Ninja Turtles).
De tweede fase is vormgegeven als een bloem die in relatie tot de slak een eigen karakter heeft. Een monumentale oranje boom is het hart van dit bouwdeel. De boom is een kunstwerk van Mirjam Bakker die met behulp van alle vrijwilligers duizenden oranje voorwerpen heeft verzameld. Het is daardoor een kunstwerk ontstaan vanuit de gemeenschap.
Buiten de villa is een “ondergrondse” ruimte gemaakt die dienstdoet als ontvangst- en presentatieruimte. Deze ruimte is gemaakt van in het werk gestort beton. In de betonkist is een onderlaag aangebracht waarin Anoul en zijn dochter voetstappen hebben “gewandeld”. De ruimte is daardoor een onderaanzicht van een strandwandeling.
Tijdens de bouw is er veel directe inbreng geweest van Anoul en vrienden/collega’s. Zo hebben ze zelf kaders rondom de ramen geschilderd en heeft een bevriende kunstenaar (Mirjam Bakker) zelf de gietvloer aangebracht. Ook was er veel ruimte voor improvisatie. Zo is een beeldenwand gemaakt van 10.000 betonnen beelden (van die standaard tuinbeelden uit een tuincentrum). De interieurs (door Christel van Eck) zijn gemaakt met 12 verschillende thema’s zodat op bezoek gaan bij elkaar extra aantrekkelijk is.









Projectinformatie
- Opdrachtgever
- Stichting Villa Pardoes
- Bouwer
- Heijmans
- Locatie
- Kaatsheuvel